16 augusti 2019
19:00

Rynninge IK

Referat: Karlslunds IF HFK - Rynninge IK

På ett vindstilla Karlslund Arena under en skön augustikväll var det alltså dags för stadsderby mellan Karlslunds IF HFK och Rynninge IK. De 437 åskådare som hade fyllt läktaren för att bevittna derbyt fick se ett hemmalag som under stora delar under matchen spelade en passningskicklig och anfallsrik fotboll. Trots en dipp under en period i den andra halvleken kunde Karlslund vinna derbyt med klara 4-0 efter mål av Christer Lipovac, Furkan Motori och dubbla strutar av Simon Gefvert.

Karlslunds IF HFK mönstrade exakt samma startelva som senast stod för den fina prestationen borta mot Akropolis IF:
Jakob Kindberg
Gabriel Kopkin – Adam Björk – Anton Olsson
Simon Gefvert – Ibrahim Habib (ut ’82) . Sebastian Loyola Nydén – Justin Salmon (ut ’88) – Sermed Habib (ut ’74)
Christer Lipovac – Furkan Motori

Avbytare:
Tim Månsson, Ludwig Rhan, Daniel Hultqvist, Dennis Koss (in ’82), Elias Jangdin, Nadir Ayéva (in ’88), Shpëtim Hasani (in ’74)

Det är Karlslund som startar matchen klart bäst och sin vana trogen låter motståndarna få jaga boll. Rynninge å sin sida ligger lågt och kompakt och väntar på misstag från hemmalaget och på att slå om snabbt. De försöker även att slå långa bollar över Karlslunds backlinje, vilket de är duktiga på.

Det är främst på Karlslunds högerkant som hemmalaget har lekstuga under den första halvleken med firma Kopkin/Gefvert/Lipovac, som alla huserar där längs korridoren. I den 26:e minuten är det Gabriel Kopkin som slår en passning som skär igenom hela Rynninge till husherren själv, Simon Gefvert, som springer in i straffområdet med bollen, blir tacklad bakifrån och domaren blåser straff. En straff som Christer Lipovac sätter säkert i mål, 1-0. Målet är Lipovacs femte för säsongen.

Karlslund fortsätter att trilla boll bra, har ett tungt skott i vänsterstolpen avlossat från Sermed Habibs känsliga men ända stabila pansarfot, men närmare än så kommer inte hemmalaget i den första halvleken. Rynninge har några skott utifrån som Jakob Kindberg i målet tar obehindrat.

1-0 till Karlslund står sig till halvtidsvilan. Trots att Karlslund har spelat en fin fotboll under den första halvleken finns en viss oroskänsla i hemmapubliken då detta är något som de känner igen. Övertag i bollinnehav, men endast ett måls överläge är en bräcklig ledning, i synnerhet mot tunga Rynninge som har visat sig komma igen tidigare.

Därför känns det extra skönt i ett rödblått hjärta när Justin Salmon passar ut bollen till Sermed Habib på vänsterkanten som på två tillslag slår in bollen i straffområdet och där Furkan Motori slänger sig fram med ett ben och snyggt styr in bollen i mål, 2-0! Motoris tredje för säsongen och extra kul att få göra mål inför sina f.d. lagkamrater från Trelleborgs FF som befinner sig uppe i Svealand då de ska möta Degerfors IF i Superettan under lördagen, och som passar på att besöka Karlslund Arena under bästa möjliga tillfälle.

Innan 2-0 hade Rynninge haft ett klockrent skott i stolpen, samma stolpe som Sermed Habib hade prickat tidigare. 1-1 där och det hade kanske blivit en annan matchbild, kanske den som inledde matchen, vem vet?

Efter 2-0 kommer Rynninge in i en bra period och tar ett tag över initiativet. Det börjar osa katt ordentligt, så pass ordentligt att målvakten Jakob Kindberg tvingas ta fram sina allra främsta sidor. Han räddar en straff och är kung inne i straffområdet när bollen går som en flipperkula under ett par sekvenser. Tonerna av förra årets ”Jagge till landslaget” tycks höras över trädtopparna.

Det dröjer till den 85:e minuten innan försvararen Anton Olsson får bollen på vänsterkanten, nästan vid hörnflaggan. Väl där slår han ett fint, svepande inlägg som når Gefvert på andra kanten. Gefvert tar emot och skjuter bollen mot mål, ett hårt skott som målvakten inte mäktar med att styra bort och bollen går i mål, 3-0!

På övertid rullar Karlslund runt bollen fint på högerkanten mot ett tröttkört Rynninge. Inbytte Dennis Koss slår en öppnande passning till Gefvert som avslutar snyggt i bortre hörnet. Tredje målet på de två senaste matcherna för formstarke Gefvert. Med sju assist, tre mål (plus ett mål som senare skrivs om till självmål) samt två tilldömda straffar har han visat sig vara den poängspelare som Karlslund hade sett i honom när han värvades i vintras från IFK Haninge.

Matchen slutar med en rättvis seger till Karlslund. 4-0 är kanske inte helt talande siffror åt något håll då Rynninge missar straff, har ett skott i stolpen, spelade flipper ett tag, och som glömde bort att det finns en Jakob Kindberg i motståndarmålet. Samtidigt har Karlslund många fina lägen att göra fler mål.

Vinst 4-0 i ett derby i Division 1. Det är en fin start på helgen för alla rödblåa själar därute.

En fantastiskt fin laginsats igen. När det här laget spelar som bäst är det en fröjd att se. Som ett smörgåsbord med enbart delikatesser. Kul att laget håller nollan igen, att vårt mittfält gör slarvsylta av motståndarna, att våra yttrar gör poäng, att två av tre mittbackar gör assists, att våra toppar gör mål, att våra inbytta spelare gör nytta, att vi fyller läktaren, och att vi spelar en utvecklande fotboll. En fotboll att vara stolta över. En eloge till våra tränare som fortsätter utveckla laget från vecka till vecka.

Tusen tack för showen ikväll, killar!

Nästa match spelar Karlslund borta mot Sollentuna FF på deras vall, en match som spelas lördag 24 september kl 16.00 Förutom på plats på Sollentunavallen går matchen som vanligt även att se på Ettanplay.